Recept na pravú českú guľajdu

21 / 06 / 2023

Recept

Kulajda vylepšená naším jablčným octom. Tradičná česká kuchyňa už nemusí byť nuda! Recept na kulajdu, obľúbenú českú klasiku, sme chuťovo vyladili naším jablčným octom!

Bohatosť pokrmu dokonale doplní pikantnosť octu. Vysokokvalitný jablkový ocot má všeobecne bohatšiu a hlbšiu chuť ako obyčajný ocot. Fermentácia s jazmínom pridáva ďalší rozmer chuti, ktorý zvýrazňuje a dopĺňa chute ostatných ingrediencií v polievke. Preskúmajte recept krok za krokom av komentároch nám dajte vedieť, ako to dopadlo!

Porcie: 4 - 6 ľudí

Čas na prípravu : 60 minút

Ingrediencie

500g čerstvých húb (môžete použiť mix lesných húb pre lepšiu chuť)
1 veľká cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice masla
1,5 litra zeleninového alebo hubového vývaru
4 stredne veľké zemiaky
3 lyžice vysokokvalitného jablčného octu
1 hrnček kyslej smotany
2 lyžice hladkej múky
4 vajcia
Žihľava - malý zväzok, jemne nasekaný
Soľ a korenie podľa chuti




    Postup


    1. Príprava surovín: Očistite a nakrájajte huby, cibuľu, cesnak a zemiaky. Žihľavu jemne nasekajte.
    2. Restovanie cibule a cesnaku: Na panvici rozkúrte maslo a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujte, kým cibuľa nezačne zlátnuť.
    3. Pridanie húb: Do panvice pridajte nakrájané huby a restujte ich dozlatista.
    4. Varenie zemiakov: Medzitým dajte zemiaky variť do vývaru. Varte, kým nie sú mäkké.
    5. Pridanie húb a octu: Keď sú zemiaky mäkké, pridajte do vývaru restované huby, cibuľu, cesnak a jablkový ocot. Varte ďalších 5 minút.
    6. Príprava smotanovej omáčky: Vo vedľajšej miske zmiešajte kyslú smotanu s múkou a postupne pridajte trochu vývaru z polievky, aby ste získali hladkú zmes.
    8. Pridanie smotanovej omáčky do polievky: Túto smotanovú zmes pomaly a za stáleho miešania pridajte do polievky.
    9. Varenie polievky: Nechajte polievku prebublávať ďalších 10 minút, aby sa všetky chute prepojili. Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa chuti.
    10. Varenie vajec: Medzitým vo vedľajšom hrnci uvarte vajcia natvrdo (cca 10 minút). Potom ich olúpte a rozkrojte na polovice.
    11. Servírovanie: Polievku naservírujte do tanierov, do každého pridajte polovicu vajíčka a posypte nasekanou žihľavou.

      Veríme, že odteraz sa jablčný ocot v polievke aj v tradičnej slovenskej kuchyni stane vašim najvernejším spoločníkom 🙂

      Dobrú chuť!

      Vyzkoušejte hvězdu tohoto receptu

      Ocet, se kterým vše chutná lépe

      S Bejblovým octem dochutíte jakékoliv jídlo. Snadno s ním připravíte nezapomenutelnou zálivku do salátu, dokonalou marinádu anebo svěží koktejl!

      Už jen s jedním shotem Bejblova octu denně, pomáháte svému trávení a mikrobiomu. Střevní mikrobiom, tzv. druhý mozek těla, následně napomáhá vašemu tělu udržovat si silnou imunitu a má pozitivní vliv na spoustu dalších důležitých mechanismů v těle.

      Vaří s námi

      "Milujem poctivo vyrobené potraviny a ľudí, čo sa do ich výroby pustia, lebo to nie je len tak! Pretože na skutočnú kvalitu sa čaká. Nevznikne za deň. Bejblovy octy sú dôkazom toho, že tradičné remeslo a čas prinášajú výnimočnú chuť, ktorú v bežných octoch nenájdete.”

       

      - Nikoleta Kováč Kešelák, @surovadcerka

      Objevte další recepty s našimi octy

      Naše octy dodají vašim receptům nečekaný šmrnc a grády!