Nebesky nadýchané palacinky

22 / 06 / 2023

Recept

Urobte revolúciu vo svojom raňajkovom stereotype!

Už vás nebavia stále rovnaké raňajky a chcete si ich trochu spestriť? Alebo ste jednoducho palacinkový nadšenec, ktorý vždy rád vyskúša nové varianty svojej obľúbenej rannej pochúťky? Pokiaľ to znie ako vy, určite si zamilujete náš nový recept na palacinky s Bejblovým jablčným octom. Nie sú to len tak obyčajné palacinky, ale jedinečná kombinácia tradičnej prípravy a kreatívneho profilovania chutí, ktorá sľubuje, že pozdvihne váš raňajkový rituál.

Prečo práve jablčný ocot? Kvalitný jablkový ocot totiž v kombinácii s jedlou sódou alebo kypriacim práškom v ceste vytvára chemickú reakciu, pri ktorej vznikajú bubliny oxidu uhličitého. Vďaka týmto bublinkám sú palacinky ľahšie a nebesky nadýchané.

Porcie: 12-15 stredne veľkých palaciniek

Čas na prípravu: 40 minút

Ingrediencie

2 šálky hladkej múky
2 lyžice cukru kryštál
2 čajové lyžičky prášku do pečiva
1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
1/2 čajovej lyžičky soli
2 vajcia
1 3/4 šálky mlieka
4-6 lyžíc Bejblova jablčného octu
2 lyžice rozpusteného masla
1 čajová lyžička čistého vanilkového extraktu
Olej na pečenie alebo ďalšie rozpustené maslo pre panvicu


    Voliteľné náplne: javorový sirup, čerstvé ovocie, domáca marmeláda, čokoládový sirup, ...



    Postup

    1. Zmiešajte suché ingrediencie: Do veľkej misy zmiešajte hladkú múku, cukor kryštál, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Premiešajte, kým nie sú všetky ingrediencie dôkladne zmiešané.
    2. Zmiešajte tekuté ingrediencie: V inej mise zmiešajte vajcia, mlieko, Bejblov jablkový ocot, rozpustené maslo a vanilkový extrakt, kým nie sú dobre spojené. Ocot bude reagovať s mliekom, ale to je normálne – je to podobné výrobe cmaru.
    3. Zmiešajte suché a tekuté ingrediencie: Tekuté ingrediencie vlejte do misy so suchými ingredienciami. Premiešajte, kým nie sú práve spojené. Je dôležité cesto nepremiešať, pretože by to mohlo spôsobiť, že palacinky budú tvrdé. Je v poriadku, ak zostanú nejaké hrudky.
    4. Nechajte cesto odpočívať: Nechajte cesto niekoľko minút odpočívať. Tento krok nie je absolútne nutný, ale pomáha vytvárať nadýchanejšie palacinky.
    5. Zahrejte panvicu: Predhrejte nepriľnavú panvicu alebo platničku na strednú teplotu. Ľahko ju potrite olejom na pečenie alebo rozpusteným maslom.
    6. Upečte palacinky: Na panvicu nalejte asi 1/4 šálky cesta pre každú palacinku. Počkajte, kým sa na povrchu nevytvoria bublinky a okraje začnú vyzerať usadené (obvykle 2-3 minúty), potom palacinku obracajte lopatkou. Upečte druhú stranu, kým nie je zlatohnedá (obvykle 1-2 minúty). Opakujte tento postup, kým nevyužijete všetko cesto.
    7. Podávajte : Podávajte palacinky teplé s vašimi obľúbenými náplňami, ako je javorový sirup, čerstvé ovocie, práškový cukor alebo iné obľúbené náplne.

    Pamätajte, tajomstvo skvelých palaciniek je horúca (ale nie príliš horúca) panvicu a neprevraciate ich príliš skoro alebo príliš často. Jedno prevrátenie je všetko, čo potrebujete. Dajte nám vedieť, aké ste mali ráno 😉

    Dobrú chuť!

    Vyzkoušejte hvězdu tohoto receptu

    Ocet, se kterým vše chutná lépe

    S Bejblovým octem dochutíte jakékoliv jídlo. Snadno s ním připravíte nezapomenutelnou zálivku do salátu, dokonalou marinádu anebo svěží koktejl!

    Už jen s jedním shotem Bejblova octu denně, pomáháte svému trávení a mikrobiomu. Střevní mikrobiom, tzv. druhý mozek těla, následně napomáhá vašemu tělu udržovat si silnou imunitu a má pozitivní vliv na spoustu dalších důležitých mechanismů v těle.

    Vaří s námi

    "Milujem poctivo vyrobené potraviny a ľudí, čo sa do ich výroby pustia, lebo to nie je len tak! Pretože na skutočnú kvalitu sa čaká. Nevznikne za deň. Bejblovy octy sú dôkazom toho, že tradičné remeslo a čas prinášajú výnimočnú chuť, ktorú v bežných octoch nenájdete.”

     

    - Nikoleta Kováč Kešelák, @surovadcerka

    Objevte další recepty s našimi octy

    Naše octy dodají vašim receptům nečekaný šmrnc a grády!